World of Tanks is een spel waarbij het allemaal draait om het verslaan van de tegenstander. Daarvoor gebruik je de tank die je gekozen hebt en die je verder kunt ontwikkelen. In deze review van World of Tanks gaan we in op de ins en outs van deze populaire tank game!

Elke speler in World of Tanks kiest een nationaliteit. Je kunt kiezen uit Sovjet-Unie (Rusland), Groot-Brittanniƫ, China, Japan, Duitsland of Amerika. Wat we je alvast mee willen geven in onze World of Tanks review is dat de Russische tanks door nagenoeg alle spelers als superieur bestempeld worden. Zou dat te maken hebben met het enorme aantal spelers in Oost-Europa?

World of Tanks: ontwikkelen, knallen en ontwikkelen

World of Tanks is een spel dat je direct gratis kunt spelen. Je kunt dit ook mobiel spelen, de versie die je dan zoekt is World of Tank Blitz. Het aanmaken van een account kost je nog geen twee minuten en geen enkele euro. Waar World of Tanks in het verleden ontzettend lastig te leren was, is er nu een tutorial die vele malen beter aansluit bij het spel. Het is eenvoudig om erachter te komen waar je precies het slagveld kunt vinden, het belang van samenspelen wordt benadrukt en er wordt goed uitgelegd dat je constant bezig moet met het ontwikkelen van je tank. Wanneer je even stil komt te staan, merk je al snel dat je een probleem hebt. Is de vijand drukker geweest met het investeren in ontwikkeling, dan verlies je al snel op het slagveld.

Ontwikkelingen in World of Tanks

Elk land heeft zijn eigen ontwikkelingen. Om alle upgrades te kunnen doen en verder te komen in het spel, zal je veel in gevecht moeten gaan om de benodigdheden te vinden om verder te ontwikkelen. En dat is waar de kous knelt. Goed, World of Tanks is volledig gratis te spelen, maar dat betekent niet dat je op die manier ook kunt winnen. Ervaringspunten speel je bijvoorbeeld veel sneller vrij wanneer je wel een paar euro betaalt. En winnen wordt veel makkelijker wanneer je een leuke tank koopt die door Wargaming aangeboden wordt. Daarnaast krijg je als speler met regelmaat leuke bonussen te zien die stuk voor stuk geld kosten.

World of Tanks - Wargaming

Is World of Tanks pay-to-win?

Er zijn duidelijk gemengde ervaringen te vinden wanneer er geluisterd wordt naar de spelers van World of Tanks. Ja, het spel is gratis en je kunt World of Tanks spelen zonder een euro uit te geven. Verschillende clans hebben er zelfs een sport van gemaakt om zonder te betalen hoog in de ranglijsten te komen staan. Maar het wordt aanzienlijk makkelijker wanneer je wel een paar cent neerlegt voor een tank of speciale munitie die door elk pantser heen kan komen.

Toch is dit spel minder pay-to-win dan menigeen beweert. Door samen te spelen met andere spelers, door tactische beslissingen te maken en goed te overleggen kun je namelijk ver in het spel komen. Dat gaat lang niet voor alle spellen op!

Lange weg van ontwikkelingen

In de World of Tanks review moeten we aandacht besteden aan de ontwikkelingen in het spel zelf. Andere spellen zoals Tribal Wars hebben bijzonder lang stilgestaan en lijken compleet vergeten te zijn door de ontwikkelaars. Dat is niet het geval bij Wargaming. Er wordt nog altijd gewerkt aan World of Tanks, er worden nieuwe kaarten gemaakt en nieuwe manieren ontwikkeld om te spelen met andere spelers die ook in het spel aan het spelen zijn. Dat is een sterk pluspunt in de World of Tanks review en haalt de scherpe hoekjes duidelijk van de pay-to-win af voor de echte liefhebbers van browserspellen.

Is World of Tanks de moeite waard?

World of Tanks is een spel dat gespeeld kan worden op verschillende apparaten. Je kunt het mobiel spelen (World of Tanks Blitz) en op nagenoeg elke computer omdat het spel zich aanpast aan het systeem. Speel je met een nieuwere computer of een nieuwere mobiele telefoon, dan is het spel grafisch bijzonder aantrekkelijk. Er zijn interessante kaarten gemaakt, de tanks hebben veel historische kenmerken gekregen en er komen regelmatig nieuwe tanks en nieuwe wapens bij die het leuk maken voor de spelers die al langere tijd spelen.

Wat we vooral sterk vinden van Wargaming, is dat er geluisterd is naar de community. Er is een betere tutorial gemaakt waardoor het voor nieuwe spelers makkelijker wordt om de eerste stappen in het spel te zetten. Maar wees gewaarschuwd: na de eerste stappen is het helemaal aan jou en moet je zelf aan de slag met het spel waarin tactische beslissingen en samenwerkingen bijzonder belangrijk zijn om succes te hebben op het slagveld. En als we heel eerlijk zijn: gratis World of Tanks spelen is zonder twijfel mogelijk, maar heb je ergens nog een paar euro liggen die je wel kunt missen voor een sterkere Russische tank of een premium account? Dan wordt het spel een stuk sneller voor je!

Zie ook: