Tribal Wars is al jaren één van de meest populaire online browser games van Nederland. Tribal Wars is ontwikkeld door Innogames, het bedrijf dat ook achter spellen zoals The West, Grepolis en Forge of Empires zit. Tribal Wars is in heel veel landen beschikbaar en ook Nederland heeft een eigen server. In deze Tribal Wars review ga ik in op de positieve en negatieve punten van dit populaire online strategiespel.

Wat is Tribal Wars?

Tribal Wars kaart Tribal Wars is een online browser game waarin elke speler begint met één dorp. In dit dorp zijn gebouwen te vinden, zoals het hoofdgebouw, de kazerne, de marktplaats en de verzamelplaats. In de kazerne kun je troepen rekruteren, waarmee je andere dorpen kunt aanvallen. Heb je een edelman (speciale eenheid die je kunt ontwikkelen in de Adelshoeve), dan kun je andere dorpen overnemen.

Hoe meer dorpen je overneemt, hoe meer punten je behaalt en hoe hoger je op de ranglijst komt. Word lid van een stam of richt een stam op, sluit bondgenootschappen met spelers uit de buurt en zorg dat jij je omgeving de baas bent.

Het begin van een Tribal Wars wereld

Tribal Wars heeft verschillende werelden. Elke wereld heeft haar eigen spelers, stammen en dorpen. Het is niet mogelijk om tussen de werelden te reizen, maar je kunt wel op verschillende werelden tegelijk spelen. Elke wereld is verschillend: op sommige werelden zijn bepaalde gebouwen en troepen te vinden die op andere werelden niet bestaan. Om de 3 tot 4 weken wordt er een nieuwe wereld gelanceerd (door Innogames), zodat alle spelers even veel kans hebben om te groeien.

Tribal Wars gebouwen

Tribal Wars gebouwen Op de meeste werelden heb je beschikking tot de volgende gebouwen:

 • Hoofdgebouw (andere gebouwen upgraden, hoe hoger het level van je hoofdgebouw, hoe sneller de upgrades van andere gebouwen gaan);
 • Kazerne (speervechters, zwaardvechters en bijlstrijders rekruteren, zodat je andere dorpen kunt aanvallen en jezelf kunt verdedigen);
 • Smederij (ontwikkelen nieuwe eenheden, dat is nodig voordat je ze kunt rekruteren);
 • Werkplaats (in de werkplaats worden rammen en katapulten gemaakt, die je kunt gebruiken om de muren en gebouwen van andere dorpen kapot te maken);
 • Stal (in de stal kun je verkenners, lichte cavalerie en zware cavalerie rekruteren)
 • Adelshoeve (in de Adelshoeve wordt de edelman gemaakt, die je nodig hebt om andere dorpen te veroveren);
 • Marktplaats (handel van grondstoffen);
 • Houthakkers, leemgroeve en ijzermijn (zorgen voor een bepaalde hoeveelheid grondstoffen per uur, hoe hoger het level, hoe hoger de productie);
 • Opslagplaats (opslag van grondstoffen, hoe hoger het level, hoe meer grondstoffen je kunt opslaan);
 • Boerderij (troepen en gebouwen nemen boerderijplaatsen in, upgrade je boerderij om nieuwe troepen en gebouwen te kunnen maken)
 • Schuilplaats (een verborgen ruimte waar grondstoffen worden bewaard zodat die niet kunnen worden geroofd bij vijandelijke aanvallen)
 • Muur (voegt een verdedigingsbonus toe aan je dorp)

Nieuwe dorpen veroveren

Tribal Wars edelman Als je een edelman hebt geproduceerd, is het tijd om een nieuw dorp te veroveren. Een edelman kan de toestemming van een dorp met 20 – 35 verlagen. De toestemming van elk dorp begint op 100 en als deze 0 of lager dan 0 is, is het dorp veroverd en krijgt de aanvaller die de laatste edelman stuurde het dorp. Dit zorgt voor veel diepgang en mogelijkheden: je stamgenoten kunnen de eerste drie edelmannen sturen, zodat jij het dorp kunt veroveren met maar één edelman, die je na de drie edelmannen van je stamgenoten moet laten aankomen.

Tribal Wars tutorial en prestaties

Om het spel aantrekkelijker te maken voor nieuwe spelers, heeft Innogames de Tribal Wars tutorial ontwikkeld. Als je begint met je dorp in een nieuwe wereld, zie je een tutorial met instructies zoals: “Upgrade je houthakkers naar level 1”. Als beloning krijg je een hoeveelheid grondstoffen. Hierdoor is de leercurve van Tribal Wars niet moeilijk en zul je het spel binnen de kortste keren onder de knie hebben.

Nieuw in Tribal Wars zijn de prestaties, een manier om aan andere spelers te laten zien hoe goed jij bent. Versla je bijvoorbeeld 10.000 vijandelijke eenheden, dan krijg je daar een soort award voor die je op je profiel kunt plaatsen. Dit maakt het spel competitief en leuk voor iedereen.

Stammen en oorlogen

Tribal Wars verkenner Tribal Wars zou geen strategiespel zijn zonder stammen en oorlogen. Je kunt lid worden van een stam en met je stamgenoten communiceren via het stamforum, dat alleen door leden van de stam te bekijken is. Bepaal als stam welke spelers jullie uitschakelen of welke stammen jullie als bondgenoot accepteren. Een Tribal Wars wereld eindigt vaak zodra een bepaalde stam voor minstens een maand 70% van de dorpen op de hele wereld in bezit heeft. Stammen zijn daarom erg belangrijk! Word je aangevallen, dan kun je bij je stamgenoten om ondersteuning vragen. Anderzijds kun jij ook ondersteuning naar je stamgenoten sturen, om te voorkomen dat je stamgenoot kan worden overgenomen.

Tribal Wars speedwerelden

De Tribal Wars speedmodus is al jaren ongekend populair. Een aantal keer per week verschijnt er een Tribal Wars wereld die niet lang duurt, variërend van een uur tot een aantal dagen. De snelheid van deze wereld staat echter veel hoger dan normaal (bijvoorbeeld: 400 in plaats van 2). Hierdoor krijg je veel sneller grondstoffen binnen en reizen je troepen veel sneller. Tribal Wars speedwerelden zijn dan ook dynamisch en het is belangrijk dat je actief blijft spelen terwijl de wereld loopt. Erg leuk om een keer uit te proberen!

Premium punten in Tribal Wars

Het is mogelijk om ‘premium punten’ aan te schaffen voor echt geld, waarmee je verschillende dingen kunt doen. Allereerst kun je met premium punten een premium account activeren, waarmee je in plaats van 2 bouwopdrachten in het hoofdgebouw, oneindig veel bouwopdrachten mag plaatsen. Je hebt daarnaast beschikking over betere overzichten en tools waarmee je in minder tijd meer kunt doen. Je kunt ook de 20%-grondstoffen boost aanzetten, waarmee je houthakkers, leemgroeve en ijzermijn 20% meer grondstoffen produceren per uur. Premium punten zijn ook te gebruiken om bouwtijden te halveren. Al met al kun je met premium punten veel doen, maar je kunt het spel (zeker in het begin) ook prima spelen zonder premium punten. Het is ook mogelijk om gratis Tribal Wars premium punten te krijgen.

Conclusie van de Tribal Wars review

Tribal Wars is een zeer divers strategiespel met veel verschillende mogelijkheden voor verschillende typen spelers. Speel verdedigend en help daarmee je stamgenoten, of ga juist vol op de aanval en zorg dat jij de tegenstander eerder uitschakelt dan hij jou. De graphics van Tribal Wars zijn matig, mede omdat het spel al redelijk out is. Hoewel het er niet lelijk uitziet, vinden sommige spelers Tribal Wars er wat saai uitzien. Innogames heeft recent Tribal Wars 2 ontwikkeld: een nieuwe variant van Tribal Wars met een nieuw likje verf. De gameplay van Tribal Wars is zeer uitdagend en divers, afgewisseld door dynamische werelden zoals de speedwereld. Al met al is Tribal Wars ongetwijfeld één van de beste online browser strategiegames die je momenteel gratis op internet kunt spelen. Een absolute aanrader!