Er wordt wel eens gesproken over Nederlandse online browser games. Eigenlijk klopt dit niet. Er zijn nauwelijks Nederlandse online browser games. De meeste spellen die bedoeld worden met dit begrip, zijn spellen die vertaald zijn naar het Nederland. De meeste ontwikkelaars van software zitten namelijk in Zweden, Duitsland en Amerika. De grootste ontwikkelaar van browsergames is op dit moment Innogames. Dit is een Duits bedrijf, dat de spellen geëxporteerd heeft naar andere landen. Eerder schreven we al over de beste browser game online, maar ook dit spel is niet van oorsprong Nederlands.

Forge of Empires leger handleiding

Tribal Wars is bijvoorbeeld geen Nederlandse online browser game. Het is begonnen als een redelijk matige vertaling van de Engelse variant van Innogames. Dankzij de Nederlandse community zijn de fouten nu uit het spel, en de groep spelers die dagelijks op dit spel te vinden is, loopt in de duizenden. Vandaar dat het begrijpelijk is dat de term ‘Nederlandse online browser games’ gebruikt wordt, maar correct is het niet. Vaak is een online voetbalspel wel helemaal in het Engels, maar dit verschilt per type online browser game.

Hoe belangrijk is het Nederlands eigenlijk?

Misschien heb je het idee dat Nederlands een beetje overschat is. Je kunt ook gewoon de Engelstalige variant van het spel spelen immers. De meeste Nederlanders beheersen het Engels daar goed genoeg voor, maar gaandeweg ga je tegen bepaalde nadelen aanlopen die je had willen vermijden:

  • Het tijdsverschil met Amerika is groot en dat gaat irriteren wanneer je met spelers samen wilt spelen
  • Alle communicatie gaat in het Engels, dus ook snel overleggen met een buurman gaat in het Engels
  • Niet alle spelers op de Engelse servers kunnen zo goed Engels als jij kunt

Welke browser games kun je in het Nederlands spelen?

Innogames heeft veel aanhang verworven in Nederland. Dat betekent dat de community op deze spellen mee heeft kunnen helpen met het aanpassen van het spel. Dat is goed te merken bij de spellen zoals Tribal Wars, Tribal Wars 2 en Grepolis. Het zijn kleine dingen, maar je zal merken dat het belangrijk is dat de ontwikkelaar moeite gedaan heeft om het leuk en makkelijk te maken voor de spelers.

Echte Nederlandse online browser games zijn er dus niet, maar er zijn genoeg spellen die vertaald zijn naar het Nederlands en waar veel Nederlandse spelers actief zijn. Dat betekent dat er regelmatig nieuwe werelden komen, dat er regelmatig leuke acties zijn, en het betekent ook dat er altijd spelers zijn om mee samen te werken, net als dat er genoeg spelers zijn die je kunt verslaan tijdens het spelen van de online browser games.