Stronghold Kingdoms is een MMO game van Firefly en gaat al een tijdje mee. Het eigenlijk spel werd in 2011 opgezet en nadat 150 uitverkoren spelers het spel hadden mogen testen, kwam het uiteindelijk online voor alle mogelijke spelers. De meeste werelden zijn in het Engels en veel spelers noemen bij de voordelen van het spel vooral dat je een kasteel op kunt bouwen in het gebied waar je zelf woont. Dat geeft net even iets meer charme en maakt het spel ook dichter bij huis. Letterlijk en figuurlijk. Er zijn nog meer voordelen aan deze MMO game verbonden, maar er worden ook flink wat nadelen genoemd. Deze gelden vooral wanneer je laat start op een wereld die al een tijdje aan de gang is, en dat heeft voornamelijk met de community te maken.

Hoe werkt Stronghold Kingdoms?

Stronghold Kingdoms lijkt in de eerste fases veel op andere strategiespellen, zoals Grepolis en Travian. Je begint met… weinig. Het is de bedoeling dat je zelf aan het bouwen gaat en bij het bouwen moet je belangrijke keuzes maken die later van groot belang worden. Na verloop van tijd gaat jouw dorpje er ook echt uitzien als een kasteel, en dan is het belangrijk om de legers te hebben staan om jouw dorp te kunnen verdedigen.

Uiteraard gaat het niet alleen om verdedigen. Je kunt ook samen gaan werken met andere spelers om zo anderen aan te vallen, en je macht te vergroten in het spel. Een echte MMO waarin kastelen en veldslagen de boventoon voeren tijdens het spelen dus.

De leercurve

De leercurve van Stronghold Kingdoms is relatief gemakkelijk en kort. De tutorial helpt je door de eerste stappen heen en de community zelf is relatief open en vriendelijk voor spelers die nieuw beginnen, zeker wanneer je mensen kunt vinden die bij jou in de buurt wonen (denk eraan dat het spel op een echte kaart gespeeld wordt en meer spelers in de buurt van hun eigen woonplaats willen spelen). Aan de hand van de tutorial en de hulp van andere spelers kun je al snel de stappen maken die nodig zijn. Doorgaans heb je één wereld nodig om het één en ander te leren. Wees niet bang om fouten te maken op de eerste wereld. Speel gewoon en onthoud de dingen die je wel moet doen voor een nieuwe wereld die zal openen. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Stronghold Kingdoms, pay-to-win?

Bijna alle Stronghold Kingdoms ervaringen spreken over het hoge gehalte van pay-to-win. Dit is relatief gezien grotendeels waar. Wanneer je start op een bestaande wereld die al een tijdje speelt, zullen spelers met meer macht regelmatig langskomen om de bende kort en klein te slaan bij je. Op die manier kun je geen bedreiging worden. Wil je dit voorkomen, dan kun je kaarten en voordelen kopen, die stuk voor stuk geld kosten. Aan de andere kant zijn er ook andere mogelijkheden, zoals het samenwerken met andere spelers. Dat is lastiger, maar zonder twijfel een stuk meer uitdagend.

Wanneer je het voordeel van pay-to-win kleiner wilt maken, of zelf snel wilt kunnen groeien met minimale betalingen, dan is het verstandig om te beginnen op de wereld die het minst lang open is. Hoe korter de server open is, hoe makkelijker het zal worden om iets op te bouwen en dat te kunnen verdedigen zonder een euro te investeren. Klinkt dat vreemd? Nee, helemaal niet. In spellen zoals Forge of Empires en Tribal Wars 2 is precies hetzelfde aan de hand. Hoe eerder je op een wereld kunt starten, hoe kleiner het voordeel is voor de betalende spelers. Goed om in de gaten te houden dus!

Kaarten, tactiek en veel diplomatie

Stronghold Kingdoms is een spel dat gebruikmaakt van kaarten en deze kaarten zijn belangrijk. Het zijn kaarten die aanpassingen meegeven aan de speler, waardoor je bijvoorbeeld sneller kunt bouwen. Tactiek en strategie zijn van groot belang in dit spel. Je zal regelmatig online moeten zijn wanneer je echt ver wilt komen, al kun je betalende functies inschakelen die het werk voor je doen. Diplomatie is het meest belangrijk tijdens het spelen van Stronghold Kingdoms online. Het is niet een spel waarbij je gewoon zelf met je kasteel en je leger gaat spelen. Dat kun je wel doen, maar ver zal je niet komen. Je moet in gesprek met de samenwerkende spelers om je heen, je moet handelen en je moet vooral goed kunnen overleggen. Een beetje valse bescheidenheid kan daarbij zeker geen kwaad. Sterker nog, wanneer je het eens kunt worden met een enorme speler naast je, hoef je je meestal geen zorgen meer te maken over de toekomst in Stronghold Kingdoms.

Stronghold Kingdoms review eindoordeel

Het Stronghold Kingdoms review eindoordeel hinkt op twee poten. Enerzijds is het een leuke MMO met veel verhaal en mogelijkheden, waaronder het starten in het gebied waar je zelf ook woont. Het spel zit vol met tactiek, strategie, valkuilen en mogelijkheden, en dat maakt het juist zo leuk. Een van de grootste nadelen die genoemd is, het lastig op gang kunnen komen met alle grote spelers, kun je zelf tegengaan door op de jongste wereld te starten. Start je op een wereld die al een tijdje loopt, dan zal je zeer waarschijnlijk in de moeilijkheden komen.

Het Stronghold Kingdoms spel heeft zeker een grote betaalfactor in het spel verworven zitten, maar naar onze mening is dat een keuze. Elke speler die je verslaat zonder te betalen, is een echte overwinning. Wil je voor de totale dominantie gaan en in de top komen, dan kan het verstandig zijn om in ieder geval alvast een paar euro te reserveren. Of ben jij de speler die ons gaat bewijzen dat je ook in de top 100 kan komen zonder te betalen?