In onze Elvenar review lieten we het al langskomen, het belang van de Elvenar gebouwen. De gebouwen worden door Innogames zelf ‘de sleutel tot succes’ genoemd. Het is tevens het spelonderdeel waarbij de meeste mensen de fout ingaan. Elvenar is een strategiespel en dat betekent dat je goed na moet denken over de gebouwen die je plaatst en de keuzes die je maakt. Om je een handje op weg te helpen, hebben we hier een kort overzicht gemaakt met de Elvenar gebouwen.

Woongebouwen en Werkplaatsen

De basis gebouwen in Elvenar zijn de woongebouwen en de werkplaatsen. Deze twee gebouwen zorgen voor de constante stroom aan inkomsten die je ontzettend hard nodig hebt bij het uitbouwen van jouw eigen rijk. Begin hier zo snel mogelijk mee en vergeet niet om de gebouwen uit te bouwen. Hoe hoger het level is, hoe meer opbrengsten de gebouwen je geven!

Stadhuis

Stadhuis Elvenar

Het Stadhuis is het centrum van de stad. Alle gebouwen moeten via wegen aangesloten zijn op het stadhuis. Het stadhuis is in Elvenar tevens de opslagplaats voor munten, goederen en voorraden. Goederen kun je oneindig opslaan, maar voor het opslaan van munten en voorraden is wel een limiet. Dit betekent dat je het stadhuis ook regelmatig uit moet bouwen omdat je anders productie verliest en dat is natuurlijk zonde!

Arbeidershut

Arbeidershut Elvenar

De arbeidershut bepaalt hoeveel arbeiders je hebt bij Elvenar. Je hebt er twee die je kunt gebruiken. De hut kan niet uitgebouwd worden met normale goederen of voorraden. Je kunt dit Elvenar gebouw alleen uitbouwen door diamanten in te zetten. Het maximale level is 5.

Handelsgebouw

Het handelsgebouw heb je nodig om te kunnen handelen. Hier kun je er maar één van hebben.

Wegen

Wegen zijn er niet alleen om de gebouwen met elkaar te verbinden. Ze geven je ook cultuur in Elvenar en vallen daarmee ook onder de belangrijke Elvenar gebouwen. Let wel op: je begint met een voetpad – deze doet niets voor je cultuur. Pas wanneer je een eenvoudig pad kunt maken, draagt dit bij aan de tevredenheid van je bevolking (net als alle wegen die hierna komen). Je hebt geen arbeiders nodig om de wegen neer te leggen. Betere wegen zijn duurder en leveren meer punten op. Het weghalen van wegen die verkeerd gelegd zijn is een dure misser, je krijgt er namelijk niets voor terug.

Militaire Elvenar gebouwen

Elvenar wapenkamer

Wapenkamer in Elvenar

Ongeacht of je Mensen of Elven gekozen hebt, heb je twee militaire Elvenar gebouwen. De kazerne en de wapenkamer. Deze gebouwen gebruik je uiteraard om legers te rekruteren zodat je de volgende slag aankunt. Meerdere wapenkamers bouwen en uitbouwen van de wapenkamers is verstandig, want zo kun je sneller legereenheden ontwikkelen.

Fabrieken

Een aantal van de duurste Elvenar gebouwen zijn de fabrieken. Maar ze zijn tegelijkertijd onmisbaar. Er zijn negen soorten die alle negen een eigen goed kunnen maken:

 • Marmer
 • Staal
 • Hout
 • Edelstenen
 • Toverstof
 • Elixer
 • Zijde
 • Boekrollen
 • Kristal

Is een fabriek level 24 of hoger? Dan worden de mogelijkheden uitgebreid met spirituele goederen in Elvenar:

 • Maansteen
 • Platina
 • Elfenboom sap
 • Obsidiaan
 • Esoterische inkt
 • Koninklijke inkt

Deze spirituele goederen vervallen ’s nachts met 10%. Het is dus niet verstandig om dit te lang op de plank te laten liggen.

Cultuurgebouwen in Elvenar

In Elvenar is het geluk van je bevolking bepalend voor de productie van de bevolking (net als in Forge of Empires). Daarom zijn de cultuurgebouwen van groot belang in Elvenar. Is de bevolking niet gelukkig genoeg? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de standbeelden, bloemen, codex en alle andere mogelijkheden die je hebt. Let vooral op de verhouding tussen de kosten en het aantal cultuurpunten dat je krijgt voor het plaatsen van een gebouw. Cultuurgebouwen hoeven niet aan een weg te liggen – zij hoeven niet verbonden te zijn met je stadhuis!

Oude wonderen

Nog een element dat we ook in Forge of Empires zien: mysterieuze gebouwen. In Elvenar is het een nalatenschap van de voorvaderen, maar het idee is hetzelfde: de Oude Wonderen geven leuke bonussen aan je stad. Zo kan je leger sterker worden, gaat de productie omhoog of krijg je dagelijks bepaalde goederen die je weer kunt gebruiken om verder te groeien.

De poort voor de gastrassen

Heb je hoofdstuk VI gehaald? Dan heb je een poort nodig zodat je gastrassen langs kunt laten komen. Deze komen in jouw stad leven, met de nodige uitdagingen en voordelen.

Mogelijke gastrassen die langs kunnen komen zijn onder andere de orks en kobolden, de elementalen, de feeën en de dwergen.

Let op met de gebouwen in Elvenar!

De Elvenar gebouwen elvenar gebouwen plaatsen kunnen niet gedraaid worden. Ze moeten daarnaast aangesloten zijn met wegen op het stadhuis. Dat betekent dat je goed na moet denken over de inrichting van je stad. Een echte uitdaging voor de mensen die graag een echte uitdaging willen in een strategiespel!

De belangrijkste Elvenar gebouwen

De Elvenar gebouwen die het belangrijkst zijn, zijn alle gebouwen die hierboven staan. Je hebt productie nodig om te groeien, maar tegelijkertijd moet de bevolking gelukkig zijn om optimaal te kunnen produceren. Ook is het belangrijk dat je genoeg opslagruimte hebt en flink investeert in je leger zodat je nieuwe gebieden kunt veroveren, waarmee je de stad weer verder uit kunt bouwen. Er liggen dus genoeg uitdagingen op je te wachten!

Meer lezen?