Wat is pay to win? Pay to win is een term die je vaak tegenkomt wanneer je op zoek gaat naar online browser games. Het is geen vreemde afkorting, er wordt precies bedoeld wat er staat. Betalen om te winnen, oftewel pay to win, is de uitdrukking die gebruikt wordt wanneer spelers bepaalde voordelen kunnen krijgen in een online browser game door te betalen. Vaak is het een argument dat kleine spelers gebruiken om te verklaren waarom andere spelers harder kunnen groeien. Doorgaans is het pay to win gehalte in een online browser game namelijk beduidend lager dan gedacht wordt.

De voordelen bij pay to win

Stel je voor dat je een speler bent die op een nieuwe wereld in bijvoorbeeld Forge of Empires snel op nummer één wil komen. Je stort 10 euro om dat in het spel te gebruiken. Wat zijn dan jouw voordelen van deze pay to win actie?

  • Je kunt extra punten kopen waar andere spelers moeten wachten
  • Je kunt eerder gebouwen neerzetten dan je medespelers
  • Je kunt gebouwen sneller bouwen waardoor je minder lang hoeft te wachten
  • Je bent eerder in het bezit van een leger

Dit zijn voordelen die navenant lijken, maar in feite is het een tijdsvoordeel dat te verwaarlozen is. Wanneer je je de volgende morgen verslaapt, ben je een groot gedeelte van het voordeel kwijt.

Hoe kun je pay to win wel goed gebruiken?

Pay to win is goed te gebruiken in Tribal Wars. In dit spel kun je namelijk zogeheten premium functies gebruiken die wel een groot voordeel geven. Je kunt dan vijf bouwopdrachten aanzetten in plaats van twee, je kunt zien welke dorpen je al op de kaart farmt en wanneer je er voor het laatst geweest bent en je kunt markeringen op de kaart aanbrengen om zo vijanden en vrienden makkelijker te herkennen.

In spellen als Forge of Empires, Elvenar en Tribal Wars 2 is het slimmer om een bedrag te storten, en dat even te laten staan. Er komt namelijk vanzelf een moment waarop je even wat sneller door wilt spelen omdat je iets graag wilt doen. Dan is het handig wanneer je al wat punten hebt staan, zodat je net iets sneller door kunt gaan. Storten is doorgaans erg gemakkelijk en snel, je krijgt de punten direct op je account gestort. Het is overigens ook mogelijk om gratis Tribal Wars Premium Punten te verdienen!

Kun je winnen door te betalen?

Pay to win is volledig overschat door de meeste mensen. Wanneer je veel geld wilt gebruiken om op nummer één te komen, houden we je zeker niet tegen, maar de kans is minimaal dat je deze voorsprong ook kunt behouden. Om een browser game te kunnen winnen, moet je het spel goed spelen. Je moet weten wat je moet doen om je dorp te houden, je moet inzetten op leger en je moet vrienden weten te maken in het spel. Betalen om te winnen is daarmee een wat achterhaald verwijt naar alle spelers die in de top 10 staan.

Betalen voor een browsergame is wel handig wanneer je iets meer gemak wilt hebben. Wanneer je het terugrekent, zie je dat je soms 10 eurocent betaalt om niet een uur te hoeven wachten. Dat kun je niet onder pay to win rekenen, maar je moet het als een manier zien om het spelen van een spelletje net even wat makkelijker te maken. En daarbij: Het spel is voor de ontwikkelaar natuurlijk ook niet gratis geweest.