De NS moet treinen stilzetten omdat er Pokémon Go spelers op het spoor lopen. Op Facebook beklagen mensen zich over de spelers die in de tuin op zoek willen naar die ene speciale Pokémon. Winkeliers waarschuwen voor de gevaren van het lopend kijken op de smartphone. Is Pokémon Go één van de meest gevaarlijke spellen die ooit gemaakt is, of is het allemaal wat overdreven?

Mythe 1: Pokémon Go is van Nintendo

Laten we eerst een andere mythe de wereld uit helpen. In tegenstelling tot wat veel nieuwswebsites beweren, en bloggers schrijven, is het spel Pokémon Go niet van Nintendo. Het spel is afkomstig van Niantic en is ook volledig ontwikkeld door deze ontwikkelaar. Grappig feit: Niantic was ooit onderdeel van Google, maar besloot om zelfstandig verder te gaan.

Mythe 2: Spelers moeten hun leven riskeren voor deze monsters

Er wordt geklaagd over spelers op het spoor en de vraag is wanneer de eerste spelers op de vluchtstrook komen te staan van de A1. Maar voordat het beklag bij Niantic gelegd wordt, is het goed om eventjes verder te kijken naar de opzet van het spel. De ontwikkelaar heeft gebruik gemaakt van Google Maps en heeft het spel interessant gemaakt door de virtuele wereld en de echte wereld te combineren. De Pokémon worden echter niet volledig random op de kaart gedumpt. De ontwikkelaar benadrukt dat er gekozen is voor veilige plaatsen. Zo zitten de water Pokémon aan de rand van de rivier, en niet midden in de Noordzee zodat spelers de zee in lopen. Hetzelfde geldt voor de snelwegen. Hoewel het wellicht veiliger is binnen een online strategie spel te spelen, valt het reuze mee hoe gevaarlijk Pokémon Go is.

En al die spelers in jouw achtertuin? Ook dat is voornamelijk onzin. Alle Pokémon kunnen gevonden en gevangen worden vanaf openbare plaatsen. Uiteraard is het de mogelijkheid voor de ‘haters’ om even lekker te klagen op de sociale media, maar Niantic heeft er veel werk in gestoken om het spel Pokémon Go zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, ook voor de mensen die zelf niet spelen.

Waarom is het spel toch niet ongevaarlijk?

Niantic heeft er alles aan gedaan om Pokémon Go zo veilig mogelijk te maken, maar Niantic is een element vergeten. De spelers van het spel kijken constant op de smartphone en zijn drukker met het spel dan met de omgeving. Dit kan Niantic niet verweten worden, de spelers krijgen een push notificatie op de mobiel op het moment dat er een Pokémon in de buurt is. Constant kijken op de mobiel is dus niet nodig. De hoop is dat de spelers dit zelf ook in gaan zien, voordat er meer ongelukken gaan gebeuren. Eerder schreven we over Pokémon Go spelen in je browser, maar dat zit er voorlopig niet in.