Ben je één van de spelers die in Forge of Empires de weg een beetje kwijt is wat betreft de machtige gebouwen? Dat is niet zo vreemd. Veel spelers hebben veel vragen rond de grootse gebouwen die je in dit spel bij elkaar kunt spelen. Hoe kom je bijvoorbeeld aan het Standbeeld van Zeus? Of hoe werkt de Toren van Babel precies? En hoe kun je ervoor zorgen dat de kans op het krijgen van de laatste tekeningen voor de Grootse Gebouwen vergroot wordt? Je leest het in deze Forge of Empires blog!

Waarom zijn de Grootse Gebouwen in Forge of Empires zo belangrijk?

Je hebt ongetwijfeld gezien dat je de productie van de gebouwen in Forge of Empires kunt verhogen door nieuwere gebouwen neer te zetten, door de bevolking tevreden te houden en door nieuwe technologie te ontwikkelen. Dit kun je ook allemaal lezen in onze Forge of Empires handleiding. Je kunt echter nog meer bonussen krijgen, en die liggen verscholen in de Grootse Gebouwen. Zo kun je extra munten aanmaken per uur, extra grondstoffen krijgen, of zelfs producten maken uit een bepaalde tijd. Elk Groots gebouw heeft zijn eigen bonus meegekregen in het spel.

Voordat je het Grootse Gebouw neer kunt zetten, heb je alle tekeningen nodig. Dit zijn er altijd negen. Wanneer je één van de tekeningen mist, kun je het gebouw dus niet plaatsen. Heb je alle negen tekeningen, dan moet je de bouw zelf nog betalen. Hoe verder je komt in de tijd, hoe duurder de gebouwen worden. Samenspelen met andere spelers is aan te raden. Op die manier kom je sneller aan tekeningen, en kun je makkelijker handelen om de vereisten rond te krijgen.

Hoe kom je aan tekeningen?

Tekeningen voor de verschillende gebouwen kun je op vijf manieren krijgen. Allereerst kun je ruilen wanneer je dubbele tekeningen hebt. Deze optie vind je in de inventaris, bij de grootse gebouwen. Je krijgt random één van de acht tekeningen in ruil voor twee dubbele tekeningen. De kans dat je hier geluk mee hebt, is letterlijk 12,5%.

Je kunt er ook voor kiezen om 200 diamanten in te zetten, oftewel echt geld. Dit is een goede optie wanneer je nog maar één tekening mist en heel graag het grootse gebouw wilt hebben. Deze optie kost je weliswaar geld, maar werkt 100 procent zeker en wordt daarom door veel van de spelers gebruikt die er echt bijna zijn, maar nog één tekening missen.

De derde optie is het meespelen in acties en toernooien die gehouden worden. Wanneer je een account hebt bij Forge of Empires, wordt je via de mail op de hoogte gebracht van acties. Hierbij wordt vermeld wat je kunt winnen, en vaak zitten hier ook tekeningen bij.

De vierde optie is het helpen met bouwen van de grootse gebouwen van andere spelers. Zij moeten het gebouw voorzien van Forgepunten om zo een hoger niveau te krijgen. Wanneer je jouw naam op de ranglijst ziet, komt er een schatkistje achter je naam te staan. Daarin staat hoeveel beloning je krijgt voor je hulp op dat moment. Deze bonussen krijg je pas op het moment dat het gebouw echt naar een volgend level gaat, dus het is verstandig om eerst even te kijken hoeveel punten er nog precies nodig zijn!

De laatste optie is de meest gebruikte. Door andere spelers te helpen, vergroot je de kans op het vinden van een tekening. Let goed op! Zoek je een tekening voor een gebouw uit de Late Middeleeuwen, dan moet je juist de gebouwen uit de Late Middeleeuwen motiveren of helpen. Het helpen en de tekeningen komen namelijk nagenoeg altijd uit dezelfde tijd. Door op een gebouw of versiering in het dorp van je buurman te gaan staan, kun je zien uit welk tijdsperk dat item komt.

Het Standbeeld van Zeus (Bronstijd)

Het oudste grootse gebouw is het Standbeeld van Zeus. Deze komt uit de allereerste periode en heeft een militair voordeel. Op het eerste niveau is dit 3%, maar dit percentage stijgt naarmate het standbeeld een hogere waarde krijgt. Voor het eerste level heb je 40 Forge of Empires standbeeld zeus Forgepunten nodig, maar er is meer dat je nodig hebt om het gebouw echt neer te zetten.

 • 40 marmer
 • 40 hout
 • 40 verf
 • 10 steen
 • 10 wijn

De kans dat je al deze benodigdheden zelf hebt, is klein. Daarom is het goed om te markt in de gaten te houden. Staat daar het aanbod niet op, dan kun je ruilen met de handelaar, maar de verhouding is 10:1. Het is handiger om naar een gilde te gaan om daar samen te gaan werken met verschillende spelers, zodat jullie elkaars behoefte aan kunnen vullen.

De Toren van Babel (Bronstijd)

De Toren van Babel is één van de meest gewilde grootse gebouwen in Forge of Empires. Dit gebouw is een redelijk duur gebouw, maar het zorgt voor veel extra ruimte qua bevolking. Het eerste Toren van Babel Forge of Empires niveau geeft je al direct 90 plaatsen, en de Toren zelf is maar vier bij vier velden. Hoe hoger het level, hoe meer inwoners je erbij krijgt, en dat betekent dat je nog veel meer gebouwen neer kunt zetten zonder dat er telkens woningen bij geplaatst moeten worden. Ook hier heb je negen tekeningen nodig en 40 Forgepunten. Om het gebouw te kunnen plaatsen, heb je het volgende nodig:

 • 20 marmer
 • 10 hout
 • 20 verf
 • 50 steen
 • 50 wijn

Het Colosseum (IJzertijd)

Zoals je weet is de tevredenheid van de bewoners van groot belang in dit spel. Het Colosseum draagt hier sterk aan bij. Voor dit grootse gebouw heb je ook negen tekeningen nodig, en veel ruimte Forge of Empires Colosseum want het gebouw is 6×7 velden. Op het eerste niveau krijg je er echter al direct 1100 tevredenheid bij, en op het hoogste niveau is dit zelfs nog veel hoger. Om het gebouw te kunnen bouwen, heb je 40 Forgepunten nodig, samen met de volgende grondstoffen:

 • 80 kalksteen
 • 60 ebbenhout
 • 70 ijzer
 • 50 doek
 • 40 juwelen

Pharaos van Alexandrië (IJzertijd)

De Pharaos van Alexandrië is de laatste van de grootste gebouwen die we hier behandelen. Deze komt ook uit de ijzertijd, dus de kans is groot dat je al in het begin van het spel tekeningen zal vinden van dit gebouw. Je hebt ook hier 40 Forgepunten nodig voor de bouw. Het gebouw zelf is relatief klein met 4×4 velden, maar de bonus is veel groter dan gemiddeld. Op het eerste level geeft dit gebouw je namelijk al 60% extra voorraden productie, plus 8 random gekozen goederen. Deze bonus is niet te overschatten, want je kunt hiermee goederen krijgen die erg modern zijn, en  die zijn heel erg veel waard op de markt. Om dit gebouw te kunnen plaatsen, heb je de volgende goederen nodig:

 • Pharaos van Alexandrië FoE 40 kalksteen
 • 60 ebbenhout
 • 50 ijzer
 • 70 doek
 • 80 juwelen

De grootste gebouwen

Elk tijdperk heeft minstens één groots gebouw. De lijst met gebouwen is dus lang, maar de grootse gebouwen die hier genoemd zijn, zijn de gebouwen die je als eerste tegen kunt komen in Forge of Empires. Besef je goed dat je geen ruimte hebt om alle gebouwen direct neer te zetten. Probeer daarom je aandacht te richten op één tijdperk, zodat de kans groot is dat je het gebouw ook daadwerkelijk neer kunt zetten. Hiervoor heb je geduld nodig en samenwerking met andere spelers.

Wil je meer tips, kijk dan eens naar onze Forge of Empires handleiding. Mocht je op zoek zijn naar onze recensie over het spel, kijk dan eens naar onze Forge of Empires review die ook op onze website staat.