Wanneer je een spelletje gaat spelen op het internet, speel je niet om te verliezen. Zeker niet wanneer je met browser games aan de slag gaat. Deze kunnen namelijk langere tijd in beslag nemen en dan is het niet het idee dat je na de eerste dagen al verloren hebt.

Daarom vind je hier een lijst met maar liefst 10 dingen die je in de gaten moet houden wanneer je in de toplijsten van online browser games wilt komen. Dat kan Elvenar zijn, maar ook een browser game zoals Tribal Wars. Hoewel de spellen sterk uiteen kunnen lopen, is het idee achter de spellen vaak hetzelfde. De beste aanpak is daarom ook vaak hetzelfde!

Let erop dat het beste resultaat bereikt wordt door alle tien de punten te gebruiken. Op het moment dat je alle punten goed kunt gebruiken in het spel dat je wilt spelen, is het effect namelijk het grootst, en dat geeft het beste resultaat.

Punt 1: Volg de tutorial

Een paar jaar geleden begon je een forge of empires tutorial browser game nogal twijfelachtig. Je werd in het spel gegooid en vanaf dat punt mocht je zelf uit gaan zoeken wat het idee was. Lastig, zeker wanneer je geen ervaring hebt met het spel dat je gekozen hebt. Echt leuk wordt het spel dan niet, zeker niet wanneer je in het begin de verkeerde keuzes maakt.

Daarom hebben de betere browser games tegenwoordig een zogeheten tutorial. Dit is een handleiding die je stap voor stap helpt om je dorp, stad of gebied op te bouwen. Dit is handig, zeker wanneer je goed let op de stappen die je moet doorlopen, want hierin vind je vaak handige aanwijzingen.

Daarnaast hebben de tutorials een ander groot voordeel. Wanneer je de stappen van de handleiding voltooit, krijg je namelijk gratis troepen of grondstoffen. Deze kun je gebruiken om de volgende opdrachten te starten, waarna je weer nieuwe bonussen kunt krijgen. Hoe verder je komt met de tutorial, hoe groter de beloningen zijn, wat betekent dat je steeds sneller kunt gaan. De troepen zijn natuurlijk helemaal handig, want daarmee kun je je voortgang ook verdedigen!

Spellen zoals Tribal Wars en Elvenar hebben zeer sterke tutorials. Ook in Forge of Empires vind je een makkelijke handleiding die je direct de eerste stappen van het spel door helpt. Na deze stappen ben je al klaar om je munten en voorraden te innen – neem maar eens een kijkje!

Punt 2: Zorg voor genoeg activiteit op de goede momenten

Ken je de verhalen van de mensen de 24 uur per dag online willen zijn, omdat ze op de hoogste rang willen komen te staan? Deze mensen pakken het blijkbaar verkeerd aan, want activiteit is handig, maar 24 uur per dag is complete onzin. Wanneer je elk uur een paar minuten kunt kijken, is dat meestal al meer dan genoeg.

Let gewoon eens op de intervallen in het spel. Hoe lang duurt het voordat je een gebouw kunt bouwen? Hoe lang duurt het voordat je de troepen weer op pad kunt sturen om te gaan roven? Het is niet nodig om 24 uur per dag online te zijn, zeker niet wanneer je een smartphone hebt – spellen als Tribal Wars sturen push notificaties als er iets gebeurt. Helemaal handig dus!

Daarnaast kun je met een smartphone ook onderweg even snel je productie innen, of kijken of er nog iets gebeurd is. Meestal is het niet nodig, maar aangezien de meeste spellen toch goede applicaties hebben, is het wel net zo handig om deze ook te gebruiken wanneer je echt voor de top wilt gaan in deze spellen.

Punt 3: Kies een richting

Op het moment dat je begint met bouwen, is het elvenar applicatie goed om direct al een plan van aanpak te hebben. Dit geldt vooral voor Elvenar (bekijk hiervoor ook even onze Elvenar review) en Forge of Empires. Je hebt beperkte ruimte waarin je alles op moet bouwen en de gebouwen hebben een bepaalde ruimte.

Aangezien alles aangesloten moet zijn op wegen, is het goed om direct al na te denken hoe je de gebouwen het beste kunt plaatsen. Denk na over de indeling en de richting, zodat je niet achteraf nog gebouwen af moet breken omdat je niet meer simpel kunt gaan schuiven.

Denk je hier al direct in het begin aan, dan bouw je een grote voorsprong op ten opzichte van jouw concurrentie. Dat betekent dat je veel sneller in de ranglijsten kunt stijgen, en dat je direct meer ruimte hebt om door te bouwen!

Punt 4: Speel alleen het beste spel

De toplijsten halen van een online browser game kost tijd. Wanneer je na een week uitgekeken bent op het spel dat je speelt, dan zal je nooit in de buurt komen van de top 10. Zorg daarom dat je het spel kiest dat het beste bij jou past en dat jij echt leuk vindt om te spelen. Een aantal suggesties:

In de meeste gevallen zie je direct of het spel wat voor jou is wanneer je het spel opent. Wil je beter voorbereid beginnen aan je avontuur, dan kun je de reviews doorlezen waarin je onder andere ziet hoe het spel opgebouwd is, wat je moet doen en wat het doel is. Elvenar is het meest gespeelde spel in de lijst, maar ook Forge of Empires doet het tegenwoordig erg goed in Nederland.

Tip: Kijk niet alleen naar het spel, maar ook naar de spelwereld. Vaak is het handig om te starten op de nieuwste wereld. Zo leidt de volgende knop direct naar het wereldoverzicht van Elvenar:

Punt 5: Maak vrienden

Uiteraard is het idee om zelf zo hoog forge of empires vrienden maken mogelijk in de lijsten te komen. Maar dat kun je bij de meeste spellen niet in je eentje voor elkaar krijgen. Je hebt mensen nodig die jou helpen en de makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen, is door zelf mensen te helpen.

In de meeste spellen kun je mensen vragen om je vriend te worden door op een knop te klikken. In alle spellen heb je samenwerkingsverbanden, die overal een andere naam hebben. Ze worden het vaakst gilden of stammen genoemd – dit zijn spelers die aan dezelfde kant staan en die daarmee ook dezelfde bondgenoten en zelfde vijanden hebben.

Dit zorgt ervoor dat je samen een vuist kunt maken tegen de andere spelers. Hoe sterker jouw vrienden zijn, hoe sterker jij als speler kunt groeien en dat betekent dat je in de toplijsten kunt komen. Je kunt het uiteraard ook in je eentje proberen, maar dat is bijzonder weinig mensen gelukt. Gezien het aantal mensen dat nu actief is op de verschillende browser games, wordt die kans ook letterlijk met de dag kleiner.

Tip: Kijk regelmatig naar je vriendenlijst. Is iedereen nog actief? Heb je bepaalde mensen een lange tijd niet gesproken? Dan kan het handig zijn om een berichtje te sturen zodat je de vriendschap ook actief houdt. Op die manier weet je precies op welke van je vrienden je kunt rekenen wanneer er iets gebeurt in het spel!

Punt 6: Investeer verstandig

In elk spel heb je bepaalde voorraden, grondstoffen, munten of punten. Alle waren kunnen maar eenmaal uitgegeven worden en het is verstandig om ze zo goed mogelijk te investeren. In het begin is het bijvoorbeeld ontzettend belangrijk dat je de waren zo investeert dat je er een hogere productie voor terug krijgt.

Heb je geen idee waar je het beste in kunt investeren, reken dan even uit wat de opties zijn. Zet de kosten en de opbrengsten naast elkaar en je zal al snel zien wat het beste past bij jouw stad of dorp. Speel je Tribal Wars 2 en kun je veel grondstoffen stelen, dan investeer je eerder in troepen om meer te stelen dan in gebouwen die grondstoffen produceren.

Dit geldt ook voor de gratis punten, diamanten en goudstukken die je krijgt. Deze kun je op latere momenten alleen nog maar winnen of kopen. Zorg er daarom voor dat je deze op een handige manier inzet, want dit kan een enorm verschil maken in de groei ten opzichte van de andere spelers!

Punt 7: Zoek informatie

Alle browser games hebben een forum en een wiki pagina. Wij hebben op deze website ook veel informatie verzameld waar je veel mee kunt, zoals de Forge of Empires handleiding. Hoe meer informatie je hebt over een spel, hoe makkelijker het wordt om het spel te kennen, te leren en de goede inschattingen te maken.

Besef je goed dat je nooit alle informatie in het spel zelf zal vinden. De beste tips en trucs worden namelijk niet in het spel gedeeld. Die vind je op websites zoals deze, in het forum van je stam of gilde, of je kunt die informatie krijgen als jouw vrienden je willen helpen.

Punt 8: Wees niet te bang

De meeste mensen die beginnen met een tribal wars aanvallen versturen browser game, komen nooit in de top 10 terecht. Dat heeft een goede reden. Deze mensen zijn afwachtend, voorzichtig en wegen de keuzes die zij maken eerst een heel aantal keren af, waarna zij besluiten om geen andere spelers aan te vallen. Zo werkt het helaas niet.

Soms moet je de gok durven te nemen. Denk je dat het kan lukken en dat je die ene speler uit kunt schakelen? Wacht dan niet te lang, want de kans bestaat dat die speler precies hetzelfde aan het bedenken is tegen jou. Wees dus niet te bang en durf soms gewoon de sprong te wagen, anders kom je nooit in de top terecht!

Punt 9: Zorg voor een plan

De browser games die we hier genoemd hebben, zijn allemaal strategiespellen. Dat betekent dat je meerdere opties hebt en meerdere manieren hebt om te groeien. Dat maakt natuurlijk niet uit, maar wanneer je alle mogelijkheden tegelijkertijd wilt gebruiken, zal je merken dat je alleen maar op de ranglijst zal dalen. Ook is het niet leuk om het spel zo te spelen – want je hebt geen plan en weet dus niet waar je eigenlijk mee bezig bent.

Daarom is het goed om eerst een plan op te stellen. Wat is je plan en wat is je aanpak? Welke richting wil je aanhouden, ga je eerst zoveel mogelijk troepen maken of wil je eerst aan het werk met de gebouwen?

Bij het plan hoort ook het financiële. Bepaal van tevoren of je geld in wilt gaan zetten of niet. Het hoeft in geen enkel spel, maar het kan wel bepaalde voordelen met zich meebrengen. Die voordelen zijn het handigst in het begin van het spel omdat je dan de rest voorbij kunt groeien en dan komt de top 10 wel heel snel in zicht!

Punt 10: Durf te vragen

Het laatste punt in deze lange lijst! Wanneer je iets niet weet of je bent een beetje onzeker over iets, vraag het dan aan iemand die er ervaring mee heeft. Vraag een vriend in het spel, vraag een stamgenoot of stel de vraag op het forum.

Dat is niets om je voor te schamen. Zelfs de nummer één heeft af en toe vragen waar hij of zij geen antwoord op heeft. De meeste mensen zullen je graag van een antwoord voorzien!

Op naar de top 10 in browser games

Aan de hand van deze lijst met 10 punten wordt het aanzienlijk makkelijker om de top 10 van een browser game te bereiken. Kijk je iets verder op de website, dan kom je nog meer handige tips en handleidingen tegen, zodat je helemaal een stapje voor hebt op de andere mensen die ook met het spel beginnen.

Vind je ook dat er meer spelers zouden moeten komen op bepaalde spellen? Omdat je meer tegenstanders wilt of meer vrienden? Deel dan dit artikel met je vrienden! De meeste mensen stoppen namelijk na een week omdat zij niet weten hoe zij verder moeten. Dat is na het lezen van dit stuk opgelost!

Wil je direct beginnen met spelen en kijken hoe je deze punten het best toe kunt passen? Neem dan eens een kijkje bij Elvenar!