Er zijn heel veel verschillende instellingen op de diverse Tribal Wars werelden waar je je momenteel kunt gaan spelen, zoals kerken. Je kunt zowel op een nieuwe wereld starten als op een wereld die al voor een langere tijd bestaat. Er is echter altijd een aantal zaken waar je naar moet kijken voordat je een wereld kiest. De instellingen van een Tribal Wars wereld kunnen een groot verschil maken. In dit artikel lees je alles over Tribal Wars kerken en de instellingen die een kerkwereld met zich mee brengen.

Welke snelheid heeft de wereld? Heeft de wereld kerken? Is het een wereld waar je gewoon kunt farmen of is het een limited of misschien wel no-haul wereld? In dit stuk zullen we de kerken gaan behandelen, wellicht kan je dit wel een kleine tribal wars guide noemen over kerken. Wanneer je een kerk wereld wilt gaan spelen, zijn er een heel aantal dingen die handig zijn om te weten.

Een kerk wereld, wat nu?

Wanneer je op een kerk wereld start, zul je merken dat je start met een dorp dat 10 punten hoger is aan punten dan de dorpen op andere werelden (uiteraard is dit ook weer afhankelijk van de instellingen). De eerste kerk die in je dorp staat is namelijk 10 punten waard. Wanneer je naar de kaart gaat, kan je daar het geloofsradius aanklikken, het is verstandig om dit meteen te doen, zodat je weet welke dorpen binnen je geloof zullen vallen. Want dat is iets wat later nog heel belangrijk gaat zijn.

De in-game tutorial

De tutorial zal je begeleiden hoe je je dorp uit moet gaan bouwen, deze zal niet verschillen van de andere werelden. En voor een kerk wereld zijn er geen dingen waar je rekening mee moet houden of dingen die je bij de tutorial vooral wel of niet moet doen om het gemakkelijker voor je te maken. Je kunt gewoon de tutorial volgen, of als je denkt dat je je dorp beter op een andere manier uit kunt bouwen dan doe je dat. Bekijk ook onze Tribal Wars review voor meer tips voor beginnende Tribal Wars spelers!

Troepen en kerken

Kerken houden van defensieve troepen, zou je kunnen stellen – maar dat betekent niet dat je je eerste dorp automatisch ook defensief moet gaan maken. Het ligt aan jou, aan je speelstijl en hoeveel tijd je online bent. Maar met de mobiele app is het tegenwoordig een stuk gemakkelijker om aanvallen aan te zien komen. Tot zover heb je waarschijnlijk nog niet heel veel verschil bemerkt in het spelen, maar dat zal gaan komen wanneer je een Adelshoeve hebt gebouwd en kunt gaan edelen, of wanneer je buren dit eerder kunnen gaan doen dan jij. Dit is het moment dat je op moet gaan letten wat je gaat doen.

Hoe werkt geloof?

Wanneer je een tribal wars wereld speelt met kerken en je hebt het geloof op de kaart gemarkeerd staan, zal je zien dat je een blauw omlijnde radius hebt. Dit is je geloofsradius. De eerste kerk die in je dorp staat zorgt ervoor dat je dorp geloof heeft, en dat de troepen in dit dorp gelovig zijn en dus voor 100% zullen vechten. Heb je echter dorpen die buiten dit geloof vallen? Dan zullen deze dorpen ongelovig zijn en de troepen die in het dorp staan vechten voor 50%. Dit is zowel aanvallend als verdedigend.

Hoe kan je er nou voor zorgen dat je dorpen ook buiten dat eerste radius geloof hebben? Dat doe je door kerken te bouwen. Let echter wel op, het is absoluut niet noodzakelijk om in elk nieuw dorp een kerk te gaan bouwen. Sterker nog; dat zou bijzonder onpraktisch zijn, want je eerste kerk mag dan maar een klein beetje ruimte innemen in je boerderij, alle ander kerken doen dat niet. Meer over het geloof en wat het met de troepen doet komt later in dit artikel naar voren.

Eerste kerk in Tribal Wars

Je eerste kerk is de kerk die je in je eerste dorp krijgt, dit is een goedkope kerk; dat houdt in dat deze zowel aan grondstoffen als aan boerderij plaatsen goedkoop is. Deze kost meer dan een paar honderd grondstoffen, een paar boerderij plekken en zal deze in ongeveer vijf minuten gebouwd kunnen worden. (Let wel afhankelijk van de wereld instellingen – en het level van het hoofdgebouw!) Je krijgt maar een eerste kerk per wereld, en het is dan ook belangrijk dat je beseft hoe belangrijk deze kerk is.

Deze kerk, zou je deze opnieuw willen neerzetten, kost je 160 hout, 200 leem, 50 ijzer en 5 plaatsen in de boerderij. Om een kerk te kunnen bouwen moet het hoofdgebouw minstens 5 zijn en de boerderij ook level 5.

Alle andere kerken

Naast je eerste kerk zijn er nog drie andere kerken, een level 1 kerk, een level 2 kerk en een level 3 kerk. Deze kerken hebben allemaal een verschillende grootte in radius. En wanneer je gaat vergelijken dan kan je eerste kerk qua radius vergeleken worden met de level 2 kerk. Beide hebben een radius dat uit 6 rasters bestaat op de kaart. De level 1 kerk heeft een radius dat uit vier rasters bestaat en de level 3 kerk een radius dat uit 8 rasters bestaat. De level 3 kerk is dus de grootste kerk die je kunt bouwen.

Maar er is meer, de eerste kerk neemt bijna geen boerderij plaatsen in, andere kerken zullen je laten schrikken als je hier niet mee bekend bent. Een level één kerk kost je namelijk 5000 plaatsen in je boerderij – dat zijn ook 5000 speer of bijlvechters om de vergelijking passend te maken. Maar dan ben je er nog niet, om een leven twee kerk te bouwen moet je eerste de level 1 kerk bouwen met 5000 boerderij plaatsen, daarna kan je de level twee kerk pas gaan bouwen en die kost je een extra 2750 boerderijplaatsen. Wanneer je een level drie kerk wilt plaatsen kost deze nog eens een extra 4263 boerderij plaatsen.

Het is dus zeker belangrijk om deze op strategische plekken op de kaart te gaan bouwen, want met een level 2 lever je 7750 plaatsen in, in de boerderij bij een level 3 zijn dat er 12013 en dat is bij benadering een half leger. Veel mensen nemen dit als aanleiding om in de kerk dorpen (buiten de eerste kerk om) defensieve troepen te gaan bouwen. Je zal nooit een volledig offensief leger kunnen bouwen in een kerk dorp (wederom de enige uitzondering de eerste kerk).

Om een kerk level 1, 2 of 3 te kunnen bouwen heb je de volgende gebouwen nodig: Hoofdgebouw level 5 en boerderij level 5. Dit laatste is misleidend. In een beetje een goed gebouwd dorp heb je een boerderij met minimaal level 24 of 25 nodig om een level 1 kerk te kunnen bouwen, houd er dus rekening mee dat je de boerderij van je tegenstander niet naar de grond brengt met katapulten wanneer je het dorp gaat edelen en een kerk moet bouwen.

Tribal Wars kerken en arbeiders

Waarom zijn kerken nou zo belangrijk in Tribal Wars?

Kerken zijn belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat je troepen op de volle 100% vechten, dorpen die geen geloof hebben, hebben troepen die slechts voor 50% vechten. Als je uit gaat van een beetje een standaard defensief leger met 20.000 boerderij eenheden heb je dan genoeg aan één clear om dit te vermorzelen en je hebt dan nog offensieve troepen over.

Maar het wordt leuker, wanneer je in een later stadium kerken over de hele kaart hebt, maar een keer te laat je bed uit bent om een trein aan te zien komen, en je kerk level 3 dorp valt? Dan heb je en probleem, want de kans is klein dat je een dorp in de buurt hebt met genoeg plek in de boerderij om snel een nieuwe kerk te gaan bouwen. Er zijn dus heel veel dorpen ongelovig en de vijand kan nu zonder al teveel problemen je dorpen op edelen. Met andere woorden, je kerken zijn je zwakste punt en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het zo lastig mogelijk is om deze op de kaart te vinden.

Kerken verstoppen

Als je verder in het spel bent, meerdere dorpen en ook meerdere kerken hebt, zal het belangrijk worden om je kerken te verstoppen. Hoe je dit kunt doen? Allereerst door de punten die een kerk waard is te verstoppen in de bouwopdrachten. Een level 1 (en eerste kerk) zijn beide 10 punten, de level 2 kerk is een extra twee punten waard en een leven 3 kerk zal je in totaal 14 punten kosten (een extra twee punten voor het level).

Hoe je een Tribal Wars kerk kunt verstoppen? Met een beetje geluk, in een nieuw dorp moet je vaak de muur opbouwen en de muur is ook niet heel erg kostbaar en veel levels bouwen snel. Wanneer het mogelijk is, is het verstandig om de punten te verbergen, maar dat is niet perse het belangrijkste. Lang niet iedereen zal naar het dorpsoverzicht gaan om te gaan kijken of je kerken kunt vinden naar aanleiding van de punten van een dorp.

Toch zijn de punten van je dorp wel belangrijk, het is belangrijk om al je dorpen of compleet anders uit te bouwen dat ze allemaal verschillende punten hebben, of allemaal hetzelfde. Dit laatste is vaak het makkelijkste omdat je in veel gevallen bij meer dan vijf dorpen de accountmanager zal activeren. Deze kan je ook een sjabloon maken voor de dorpen, zodat deze allemaal op dezelfde manier uitgebouwd worden.

Er is een ding waar je rekening mee moet houden. Voor een kerk wereld zal je vier sjablonen moeten maken. Eentje voor dorpen zonder kerk, eentje voor dorpen met een kerk level 1 (en je eerste kerk) en eentje voor level 2 en 3 kerken. Dit is erg belangrijk zeker wanneer je de accountmanager ook instelt dat de gebouwlevels die niet je niet wilt hebben af gaat breken. Deze zal ook je kerken afbreken als deze niet in de juiste groep ingedeeld staan.

Hoe je dorpen uit kunt bouwen tot allemaal dezelfde punten? Door een aantal gebouwlevels anders in te stellen. Er zijn heel veel verschillende methodes en iedereen zweert bij een ander aantal punten. Maar in de meeste gevallen kan je met de werkplaats en de schuilplaats ervoor zorgen dat je dorpen allemaal hetzelfde aantal punten krijgen.

Hoe werkt het geloof nu precies?

Het is onderhand wel duidelijk dat je een dorp moet hebben dat in een geloofsradius ligt om ervoor te zorgen dat de troepen gelovig zijn. Maar hoe werkt het met troepen sturen? Als aanvaller kan je dorpen buiten je radius aanvallen zonder enig probleem. Je hoeft je dus niet te beperken tot dorpen die in je geloof liggen. Wanneer je een dorp wilt gaan edelen buiten je radius is dat dus geen enkel probleem om te doen, al moet je er dan uiteraard wel voor zorgen dat je een kerk in dat dorp bouwt. Wat gebeurt er nou als je geen kerk in dat dorp bouwt?

Het dorp is dan niet gelovig, mocht je ondersteuning in het dorp zetten zal deze dus ook niet gelovig zijn. Ook niet als het dorp waar de ondersteuning uit komt wel gelovig is. De troepen van het dorp zelf zijn dan niet gelovig, maar ook troepen die als ondersteuning in het dorp komen zijn niet gelovig. Niet gelovige troepen doen hun werk maar voor 50% dus het is belangrijk om er meteen voor te zorgen dat je een geloof radius opzet. En ja in sommige gevallen zal dat betekenen dat je en tijdelijke kerk zal moeten bouwen. De kerk kan je gewoon weer afbreken later.

Nog een keer:

Als aanvaller kan je buiten je geloof aanvallen zonder problemen. Is het dorp waar de aanval echter uitkomt niet gelovig dan vechten de troepen met 50%

Als verdediger is het belangrijk dat de troepen die je als ondersteuning wilt gebruiken uit een gelovig dorp komen, anders vechten ze maar voor 50% maar het is ook belangrijk dat het dorp waar de troepen naar toe gaan gelovig is, anders zullen de troepen alsnog maar voor 50% vechten.

Waar je als aanvaller dus graag een dorp wilt treffen zonder geloof, moet je als verdediger zorgen dat het dorp waaruit je stuurt gelovig is, maar het dorp waar ze naar toe gaan ook. Wanneer iemand om ondersteuning vraagt, zorg dat je weet of het dorp in kwestie een kerk heeft, zeker wanneer het een massa betreft, kan het een erg kostbaar grapje worden als het dorp in kwestie geen kerk heeft.

Kun je kerken kapot schieten met katapulten?

Ja. Dat is een kort maar krachtig antwoord, maar er is een uitzondering en dat is je eerste kerk! Die kan niet kapot geschoten worden met katapulten dus je hoeft niet meteen in paniek te raken. Daarnaast heb je om een kerk te kunnen kapot maken bijzonder veel katapulten nodig. Op een leeg dorp (zonder muur en zonder troepen) heb je ongeveer 600 katapulten nodig om een kerk leven drie te kunnen vernietigen. (400 voor level 1, een extra 165 voor level 2 en nog eens 125 voor het derde level).

Maar wees gerust. In de praktijk is het vaak erg lastig om een kerk te vernielen met katapulten. In de meeste gevallen staan de kerkdorpen gestacked waardoor het lastig is om deze te edelen laat staan om de kerk kapot te schieten met katapulten. Maar het is dus zeker mogelijk om kerken kapot te schieten. Maar het geeft wel aan waarom het belangrijk is om je kerken te verstoppen. Wanneer ze niet weten waar je kerken staan, kunnen ze ook je kerk niet slopen of edelen.

Wat moet je nog weten over de kerken?

De eerste kerk kan je verplaatsen. Je kunt alle kerken afbreken wanneer je een hoofgebouw level 15 of hoger hebt. Maar je kan je eerste kerk verplaatsen tot je een andere kerk gebouwd hebt. Het is aan te raden om de eerste kerk te verplaatsen, dit kan om meerdere redenen zijn.

  • Je wilt niet dat mensen weten waar je eerste kerk staat
  • Je wilt je radius veranderen voor betere edel opties
  • Je wilt je eerste kerk bewaren

Je eerste dorp bevat automatisch je eerste kerk, dit is iets wat erg standaard is, en wat je later in de problemen kan brengen. Maar dit kan je op meerdere manieren oplossen. Door de dorpsnamen in een later stadium te veranderen (en je eerste dorp niet 001 te noemen bijvoorbeeld) maar ook door je kerk te verplaatsen naar dorp twee of drie.

Door je kerk te verplaatsen, verplaats je ook je radius, dit kan je ook doen omdat je op die manier betere targets hebt om te edelen.

Je eerste kerk bewaren is een strategie die zeker in een oorlog vaak gebruikt wordt. Omdat deze zo snel bouwt en weinig kost, kan je deze enorm snel neerzetten midden in vijandig gebied bijvoorbeeld. Dat is een reden om je eerste kerk te bewaren. Een andere manier om je eerste kerk vrij te spelen is door je eigen dorp te edelen in een later stadium van het spel. Het draait bij werelden met kerken allemaal om strategie.

Wat is het grootste voordeel van kerken?

Kerken zijn iets wat je of geweldig vindt of haat. Er is geen in het midden, er zijn mensen die kerkwerelden overslaan omdat ze zo een hekel aan kerken hebben. Andere mensen gaan juist werelden met kerken spelen omdat het de manier van spelen is die ze geweldig vinden.

Je kunt niet alles edelen wat je wilt, je moet een plan hebben, en ervoor zorgen dat je de kerken op de juiste locaties op de kaart krijgt. Je moet ervoor zorgen dat je wanneer je in een oorlog belandt je voldoende defensieve troepen in de kerkdorpen hebt staan om ervoor te zorgen dat je vijand de dorpen niet eenvoudig kan edelen. En zo kan de lijst langer gemaakt worden.

Of kerkwerelden iets zijn voor jou, daar kan je maar op een manier achter komen, door een kerk wereld te gaan spelen!